top of page
anne-junsjo-vernissage (1).jpg

Av allt som är

Mammans knappsamling. Att sortera, välja och organisera är det starka minnet i livets början. Pappan stampade i hallen med färdigvallade skidor. Hon ville stanna hemma och rita. Vägen gick via måleri, teckning och textil.

Hon har gått sin egen väg och enträget hållit fast vid leran. Hon har kavlat och bankat, hänklat och knådat. Packat ugnarna och eldat för rakun. Hon har skulpterat och byggt stort, gjort tusentals tekoppar. Sorterat, valt, organiserat och färgsatt. Rensat ut och börjat om. För arbete, kärlek och vänskap.

Hon är en slitvarg och en ömsint omförhandlare. Upprepar och ger formen ständigt en ny chans. Hon har tagit hand om alla barnen och många katter, elever, föreningar.

Hon bär konsumpåsarna och jämför dem med vikten av ett paket lera

Leran fick sin plats, på kvällar och nätter, på heltid, halvtid, deltid. Men alltid närvarande. Nu stannar hon hela dagen och till natten bakom stängda fönsterluckor.

Det har gått över 60 år, mellan då och nu. Under sena kvällar i verkstan infinner sig livets mångfald, erfarenhet och rikedom. Hon sorterar igen. Lika men olika, fina och fula i staplar och högar. Av allt som är, vad gör du till ditt?

/Elin Bjärkstedt, Stockholm augusti 2017

bottom of page